Project Description

Τουρκμενιστάν – Οδοιπορικό ταξίδι

 29/04 – 12/05/2020

Το HOLIDAY CENTER οργανώνει την άνοιξη του 2020 ένα σπάνιο, μοναδικό και συναρπαστικό οδοιπορικό στο Τουρκμενιστάν.

Σε αυτή την άγνωστη χώρα της κεντρικής Ασίας με πλούσιο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς έχει βρεθεί στα σταυροδρόμια μεγάλων πολιτισμών για αιώνες. Μια χώρα πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού, που κάποτε αποτελούσε σημαντική στάση για την διαδρομή των καραβανιών για το εμπόριο με την Κίνα έως τα μέσα του 15ου αιώνα.

Πρόκειται για μια χώρα με μικρή οικονομία, η οποία, όμως  έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από την Έρημο Καρακούμ, που σημαίνει Μαύρη Άμμος .

Θα ξεναγηθούμε στην πρωτεύουσα της χώρας, Ασχαμπάτ , που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «πόλη της αγάπης», στην πόλη Μαρύ & στην αρχαία πόλη Μερβ, η οποία συγκαταλέγεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Θα επισκεφθούμε το καταφύγιο άγριας φύσης Koytendag, όπου υπάρχουν αποτυπώματα δεινοσαύρων και την Darvaza με τους κρατήρες αερίου, πρώτα γεμάτους νερό  και στη συνέχεια με το θολό – λασπώδες νερό.

Θα θαυμάσουμε την Yangikala, όπου υπάρχουν οι εντυπωσιακοί ασβεστολιθικοί βράχοι, ερείπια των μαζικών κοραλλιογενών υφάλων από την προϊστορική θάλασσα Parathetys και θα ξεκουραστούμε στο θέρετρο Avaza στις ακτές της Κασπία Θάλασσας

Ελάτε να το εξερευνήσουμε!!!

Πρόγραμμα

Συνάντηση στο αεροδρόμιο το μεσημέρι και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασχαμπάτ.

Άφιξη νωρίς το πρωί στο Ασχαμπάτ και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Το Ασχαμπάτ είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Τουρκμενιστάν, παρόλο που είναι σχετικά νέα πόλη. Μια πόλη που κατέχει δέκα ρεκόρ στο βιβλίο Guinness. Ασχαμπάτ σημαίνει η “άσπρη μαρμάρινη πόλη” – εδώ μπορούμε να δούμε τον μεγαλύτερο αριθμό κατασκευών και οικοδομημάτων στον κόσμο που κατασκευάζονται από λευκό μάρμαρο. Μετά το πρωινό περιήγηση στο Ασχαμπάτ, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στο Πάρκο και Μνημείο Ανεξαρτησίας, το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και
Εθνογραφίας, την Αψίδα Ουδετερότητας, ένα μνημείο 75 μ. με περιστρεφόμενο χρυσό άγαλμα του πρώτου Προέδρου Turkmenbashy. Από την ειδική πλατφόρμα της Αψίδας μπορούμε να θαυμάσουμε το όμορφο πανόραμα του Ασχαμπάτ. Περιήγηση στον τροχό “Alem”, το “Bagt Koshgi” (γαμήλιο παλάτι). Θα συνεχίσουμε την περιήγηση στον ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο “Αρχαία Νίσα – βασίλειο των Πάρθων” μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η αυτοκρατορία των Πάρθων ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς και σημαντικούς πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου και ένας λαμπρός αντίπαλος της Ρώμης που εμπόδιζε την επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα ανατολικά. Το
απόγευμα ελεύθερος χρόνος. Μια βόλτα γύρω από το ξενοδοχείο για να επισκεφθούμε το όμορφο μνημείο των αλόγων Akhalteke, το πάρκο “Ylham” (Έμπνευση), την εμπορική αγορά “Altyn Asyr” και την αγορά “Gulistan” (ρωσικό παζάρι). Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

Αναχώρηση οδικώς στην πόλη Μαρύ. Επίσκεψη στη διαδρομή: τόπος προσκυνήματος Anau (υπολείμματα του τζαμιού Seyitjemalatdin 15ου αι.). Μεσημεριανό γεύμα στο Hanhovuz chayhana. Άφιξη στην Μαρύ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Επίσκεψη στο μουσείο ιστορίας και εθνογραφίας της περιοχής Khorassan. Μεταφορά στην ιστορική περιοχή Merv. Η αρχαία πόλη Μερβ περιέχει μια διαδοχή αρχαίων πόλεων που αναπτύχθηκαν για μια περίοδο 2500 ετών στην καρδιά της όασης που σχηματίστηκε από το δέλτα του ποταμού Murgab και κοντά στην πορεία όπου ο κύριος δίαυλος του ποταμού έρεε  στην αρχαιότητα. Μαζί, οι πόλεις της Μερβ  κάλυπταν κάποτε πολύ μεγάλη έκταση. Το 1999, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η Μερβ αποτελεί τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς. Επιστροφή και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

Μεταφορά οδικώς με 4WD (110χλμ & 2,5 ώρες) για να επισκεφθούμε την επαρχία Margush (GonurDepe – πρωτεύουσα του Margush) – Πολιτισμό της εποχής του χαλκού και χώροι που αναγνωρίζονται ως ο 5ος Πολιτισμός της Γης και γενέτειρα του Ζωροαστρισμού και της λατρείας της φωτιάς (4-3 χιλιετηρίδα ΠΧ μέχρι τον 6ο αι. Π.Χ.) που αναγράφεται στο Βιβλίο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μετά την περιήγηση μεταφορά οδικώς στο Τουρκμεναμπάτ. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

Νωρίς το πρωί θα μεταβούμε στο χωριό Koyten για να εξερευνήσουμε το καταφύγιο άγριας φύσης Koytendag, το οποίο περιλαμβάνει αποτυπώματα δεινοσαύρων, ένα τεράστιο δίκτυο σπηλαίων και την υψηλότερη κορυφή του Τουρκμενιστάν. Η περιοχή διαθέτει και μερικά ιστορικά μνημεία και ιερούς τόπους επίσης. Στην διαδρομή θα επισκεφθούμε το Μαυσωλείο “Αστάνα-Μπάμπα” στο Αταμυράτ. Διασχίζοντας τον ποταμό Αμμουδάρα. Άφιξη στο Koyten. Διανυκτέρευση στον ξενώνα.

Πρωινή διαδρομή με 4WD κατά μήκος του φαραγγιού Koytendag. Το Koytendag είναι το σπίτι των υψηλότερων βουνών στο Τουρκμενιστάν, η βαθύτερη λίμνη, οι μακρύτερες σπηλιές και οι πιο μαγευτικοί φυσικοί καταρράκτες στη χώρα. Ολόκληρο το Koytendag είναι ένα τεράστιο γεωλογικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει το βραχώδες οροπέδιο με εκατοντάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων. Θα επισκεφθούμε το φαράγγι “Forty Girl’s” το “Οροπέδιο των δεινοσαύρων”, τον καταρράκτη Umbar-Dere. Επιστροφή στον ξενώνα και εκδρομή στην λίμνη Kaynar Baba. Διανυκτέρευση στον ξενώνα.

Επιστροφή οδικώς στο Turkmenabat.  Άφιξη στην πρωτεύουσα και μεταφορά στο ξενοδοχείο για διανυκτέρευση. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

Πρωινή πτήση για το Ashgabat. Άφιξη στην πρωτεύουσα και μεταφορά στην Darvaza. Κατά την διάρκεια της διαδρομής Θα επισκεφθούμε το νομαδικό χωρίο Εrbent όπου θα δούμε την τοπική ζωή στην έρημο – Γιούρτες Turkmen, καμήλες και πολλά άλλα. Άφιξη στην Darvaza και περιήγηση στην περιοχή με τους κρατήρες αερίου, πρώτα γεμάτους νερό, και στη συνέχεια με το θολό – λασπώδες νερό. Αναχώρηση προς τον φλεγόμενο κρατήρα του φυσικού αερίου κατά το ηλιοβασίλεμα. Διανυκτέρευση σε σκηνές με υπνόσακους.

Πρωινή διαδρομή οδικώς προς το Koneurgench – την πρωτεύουσα των Khorezmshahs (3ο -16ο αι.) που βρίσκεται στο βιβλίο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Koneurgench (γνωστό ως Gurganch στο παρελθόν) είναι το μεγαλύτερο ιστορικό και αρχαιολογικό πάρκο στα βόρεια του Τουρκμενιστάν. Πρόκειται για ένα μεγάλο κέντρο με πολλά ερείπια και μνημεία στην επικράτεια του σύγχρονου Kunyaurgench. Σπουδαίοι μουσουλμάνοι μελετητές όπως ο alBiruni, al-Khorezmi και Avicenna εργάστηκαν κάποτε εδώ. Αξιοθέατα της παλιάς πόλης: Πύλη του Caravansaray, Μαυσωλείο Il Arslan, Μαυσωλείο του Χορέζου Σάχ Σουλτάν Τεκές, Ακαδημία Χόρρεμ, Μαυσωλείο TurabekHanum, Μιναρές του KutlugTimur – ένας από τους ψηλότερους μιναρέδες στην Κεντρική Ασία, ο Najmeddin Kubra και το Μαυσωλείο Σολτάν Αλι. Μετά την περιήγηση στα αξιοθέατα του KoneUrgench μεταφορά οδικώς στο Dashoguz. Άφιξη και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Turkmenbashy – το μεγαλύτερο λιμάνι του Τουρκμενιστάν. Η πόλη περικλείεται από χαμηλά βουνά μπροστά στην Κασπία Θάλασσα. Άφιξη και διαμονή σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Avaza – το δημοφιλέστερο θέρετρο (10χλμ. από το Turkmenbashi). Ξεκουραστείτε στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Σύντομη περιήγηση στα αξιοθέατα της Avaza με τις ωραίες παραλίες της, οι οποίες θα μετατραπούν σύντομα στην ελεύθερη οικονομική τουριστική ζώνη με σειρά πολυτελών ξενοδοχείων, θέρετρα και spa. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο πολυτελείας 5*.

Αναχώρηση το μεσημέρι και οδική διαδρομή προς Yangikala, όπου εντυπωσιακοί σχηματισμοί ασβεστόλιθου ανεβαίνουν από την άμμο της ερήμου με θέα στον κόλπο Karabogaz σε απόσταση. Αυτά τα ασβεστολιθικά βράχια είναι τα ερείπια των μαζικών κοραλλιογενών υφάλων από την προϊστορική Θάλασσα Parathetys. Στάση στο Balkanabat για μεσημεριανό γεύμα και επίσκεψη στο τοπικό παζάρι. Συνεχίζουμε προς το φαράγγι της Yangikala, που φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα τοπία στο Τουρκμενιστάν. Όταν ο ήλιος δύει, οδηγούμε στο σημείο προσκυνήματος του Gozli Ata – ένα από τα πιο ιερά θέρετρα προσκυνητών στο Τουρκμενιστάν. Το μαυσωλείο της Γκοζλιάτα, που βρίσκεται σε μια χαμηλή πλατφόρμα με φόντο πανέμορφους ροζ και κόκκινους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς. Διανυκτέρευση σε τοπικό σπίτι ή σε σκηνές.

Μετά το πρωινό μεταφορά με 4WD στο χωριό ορεινό Nokhur. Άφιξη και απογευματινή επίσκεψη με τοπικούς υφαντουργούς μεταξιού και δείπνο σε τοπική οικογένεια. Διανυκτέρευση σε σκηνές ή στο σπίτι τοπικής οικογένειας.

Μετά το πρωινό, περιήγηση στο χωριό και επίσκεψη στο χώρο προσκυνήματος “Gyz Bibi” και στο μοναδικό νεκροταφείο του όπου κάθε τάφος στολίζεται με τα κέρατα από κατσίκια, το Μεγάλο Δέντρο – το παλαιότερο δέντρο στο χωριό που θεωρείται 800 ετών. Μεταφορά οδικώς στο Ashgabat. Στην διαδρομή θα επισκεφθούμε την υπόγεια λίμνη “Kow-ata. Μια θερμή λίμνη υδρόθειου βρίσκεται σε μια σπηλιά στους πρόποδες του Kopet Dag. 276 σκαλιά οδηγούν στη λίμνη. Αυτό το σπήλαιο εντυπωσιάζει με το μεγαλείο του. Έχει μήκος 250 μ., Πλάτος 50 μ., Βάθος 65μ. Η λίμνη έχει σταθερή θερμοκρασία νερού (33-37 °C). Απόγευμα ελεύθερο στην πρωτεύουσα. Μεταφορά στο αεροδρόμιο για την μεταμεσονύχτια πτήση της επιστροφής μας.

Πτήσεις
Turkish Airlines

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ
Αθήνα – Κων/πολη 15.40 17.05
Κων/πολη – Ασχαμπάτ 20.20 02.00 ( άφιξη 30/4)
Ασχαμπάτ – Κων/πολη 02.55 05.10
Κων/πολη – Αθήνα 07.15 08.45

Τιμοκατάλογος

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΔΙΚΛΙΝΟ
ΕΠΙΒ. ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ
29/04/2020 Για 10 άτομα Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο 2570€  +340€
Για 15 άτομα Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο 2470€ +340€

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Το διαβατήριο σας θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 6 μήνες μετά την επιστροφή.
Εάν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020 δεν έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, που ορίζεται σε
10 άτομα, το ταξίδι ακυρώνεται και η προκαταβολή επιστρέφεται στο ακέραιο. Σε περίπτωση ακύρωσης σε
μεταγενέστερη ημερομηνία η προκαταβολή θα επιστραφεί μόνο εάν βρεθεί αντικαταστάτης.
Το τελικό και επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί και θα αποσταλεί 20 μέρες πριν την αναχώρηση.

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης

 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 3*, 4*, 5*(1 διαν/ση), ξενώνες, αντίσκηνα, τοπικό σπίτι

 • Ημιδιατροφή (Πρωινό & Δείπνο)

 • Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα

 • Έλληνας έμπειρος αρχηγός Νίκος Τόδουλος

 • Τοπικός αγγλόφωνος ξεναγός

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Φόροι αεροδρομίων, επιβάρυνση καυσίμων & ατομική ταξιδιωτική ασφάλεια  340€

 • Βίζα Τουρκμενιστάν (100 USD περίπου)

 • Ποτά & Γεύματα που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα

 • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά

 • Ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

image_pdfimage_print